Op 23 augustus begon dan de transitie, de transitie is niet alleen het vrouwelijk hormoon. Bij "normale" mannen, is het zo dat die ook testosteron remmers krijgen. Bij Klinefelters is dat niet nodig, die produceren in de regel geen testosteron. Dan kun je nog een logopedist, voor je stem, krijgen in de omgeving waar je woont, heb ik niet gedaan en iemand die de haren weg epileert, dat doe ik wel bij het Huidcentrum Limburg 800 meter bij mij vandaan.
Natuurlijk kun je Nook kiezen voor operaties, daar is vergroting van de borsten, kleine operatie, verwijdering van de testikels of de grote operatie, het verwijderen van de penis en het maken van een vagina. De grote operatie, is me afgeraden, gezien mijn leeftijd en de kleine operatie heb ik niet nodig omdat ik geen testeren produceer en vergroting van de borsten, ook niet denk ik, ik wil eerst de natuur de kans geven, omdat ik al altijd borsten heb gehad als Klinefelter en inderdaad groeien de borsten bij mij vanzelf van cup AA heb ik nu B en ze groeien nog steeds. Op 22 augustus, toen ik in Amsterdam was, hadden ze de BIA gemeten, dat is gewicht lengte en gezondheid leeftijd, die was 53 jaar terwijl ik in werkelijkheid 67 ben. Bij een gewicht van 87 kilo. Tijdens het psychologisch onderzoek was ik 11 kilo bij gekomen.
Ook neemt ben bloed af om de waarden van dat moment te bepalen en er wordt een Dexa foto gemaakt om de botdichtheid te meten. Kijken in hoeveel iemand osteoporose heeft en of dat slechter of beter wordt. Een Dexa foto, wordt in de regel om de 3 jaar gedaan.

De eerste 6 maanden krijg je maar een halve dosering. Dan ga je terug naar de endocrinoloog mevr. Awert speciaal voor mij, want ze deed aan Klinefelter onderzoek. Aan haar vroeg ik of ik geen gel kon gaan gebruiken, want ik was allergisch voor de pleisters. De gel moest ik zelf betalen, dat wel, want die stond niet op de CVS lijst. Hieraan kun je zien dat vrouwen in Nederland achtergesteld zijn op mannen. De androgel (testosteron gel) stond al vanaf 2004 op de CVS lijst en de oestrogel (het vrouwelijk hormoon Oestradiol) zou pas september 2020 op de CVS lijst komen. Het zou eigelijk september 2019 komen, maar door de Brexit werd het een jaar uitgesteld. In die tussentijd heb ik het zelf betaald en nam het steeds mee vanuit de apotheek van Amsterdam, omdat het hier niet te krijgen was. 1,5 jaar dat ik die gel gebruikt heb was voor een bedrag van een 600 euro. Nu krijg ik het gewoon vergoedt.
In de tussentijd, was ik naar Kerkrade geweest om in het geboorteregister mijn voornamen te laten veranderen, Vincentius Remigius Maria, werd Viviënne Remy Mathilde, bij de meisjes in onze familie stond altijd de naam van de peettante maar ik wilde ook geen afstand doen van mijn peetoom daarom bleef hij staan, maar Remy was ook het boek wat ik als kind verslonden had. Het boek Alleen op de Wereld speelde Remy de hoofdrol. Mijn peettante wat tante Tiel haar volledige naam was Mathilda, de laatste a heb ik een e van gemaakt. Iedereen van die andere kinderen van ons gezin had die a op het einde van een van de namen, ik was onterfd en de a op het einde was mijn symbool om er niet meer bij te horen. En ten slotte mijn voornaam Viviënne betekend leven eindelijk het leven wat ik van de geboorte af gewild heb maar door de geest van tijd, plaats en het conservatisme van de opvoeders was het pas gelukt om op zesenzestigste jaar het label dat ik mijn de geboorte gekregen had te veranderen. Op 11 Oktober 2018 kreeg ik mijn nieuw Rijbewijs en ID kaart met voor de naam een F inplaats van de M. De mooiste dag van mijn leven. 11 oktober is ook nog World Comming out Day en 2 jaar nadat de huisarts een verwijzing had gestuurd naar het VuMC het kon niet toepasselijker zijn.
23 februari 2019 ging ik weer terug naar de endocrinoloog en vroeg om de Gel en ging vanaf die tijd op de dubbele dosis en van af die tijd begint ook de echte transitie. En die is zwaar. Ik kwam nog eens een 13 kilo bij. Toen ik gewogen werd in augustus daarna was ik bijna 100 kilo, die raak je ook weer kwijt zei verpleegster die mijn gewicht nam. En zelf toch wel wat last had van overgewicht, Ja ja zei ik dat zeggen ze allemaal. In augustus 2019 liet ik me overschrijven naar een endocrinoloog in Maastricht, dat liep in het begin niet zo vlot, maar nu gaat het hartstikke goed vind ik, bovendien is zij en mijn huidige huisarts er achter gekomen wat ik heb ene waardoor de hartritmestoornissen veroorzaakt worden, dat is een slecht functionerende schildklier. De aandoening is Hashimoto eigenlijk een chronisch ontstoken schildklier en dat is ook weer een Klinefelter probleem, want ontstekingen komen bij mij veelvuldig voor. Bij de psycholoog in Amsterdam ben ik nog 1 maal geweest in maart 2020, net voordat alles dicht ging wegens Corona. Wel nog eens telefonisch gesproken 1 maal waar me werd meegedeeld dat voor hun mijn transitie voltooid was. Want het van man naar vrouw gaan en me als vrouw kleden bleek geen probleem te zijn voor mij.
Maar die ene keer in Amsterdam was nog leuk. Ik had inmiddels een pruikje, een felrode broek een zwarte dames jas, mooi opgemaakt, was er niemand aan de balie toen ik kwam, ik drukte op het belletje en de assists die me al die tijd gepest had en steeds zei " ik weet wel wie je bent" op norse toon, kwam aan lopen. Ze kwam naar me toe en zei mevrouw kan ik u helpen, ze had me niet meer herkend, wat een overwinning, de dag kon niet meer stuk. Waarin zei: ik heb een afspraak met Valerie, wie bent u, ik ben Vivienne Crutzen, oh, neemt u maar even plaats ze komt zo. Ze schrok zichtbaar toen ik zei wie ik was. Sommige dingen vergeet je, alhoewel ik niks vergeet, dat is nu net mijn probleem, maar het is niet noemenswaardig, maar dit is zo noemenswaardig. En toen was ik niet de vrouw die ik nu ben. Door de Hashimoto ben ik anders gaan eten, geen suiker meer, geen brood meer geen snel verbrande koolhydraten meer. Inmiddels ben ik 73 kilo. Dus die kilo's ben ik inderdaad weer kwijtgeraakt, de spiermassa is ook een stuk minder geworden, dat is goed bemerken als ik iets moet tillen, of als ik zelf moet opstaan. De haren op mijn lichaam zijn grotendeels verdwenen, alleen op mijn onderrug zit nog een plukje, maar dat zat er ook voor mijn testosteron tijd, alleen de beharing die ik vroeger niet had in mijn gezicht en hals die moet geëpileerd worden een zeer pijnlijke bezigheid vooral de bovenlip, dus daar waar de snor zit.

Moest ik me met de testosteron 4 maal op een dag masturberen gebeurd het nu maar 1 of 2 maal per maand. Klaarkomen is ook veel intenser en langer als toen ik testosteron kreeg. Bij testosteron viel ik altijd in slaap daarna, dat is niet meer. De penis is ook een stuk kleiner geworden scheelt zeker 10 cm. Nu is het wel zo dat ik maar een dubbele dosis heb, dus 1,5 mg oestradiol per dag, maar de meesten hebben 2,25 mg oestradiol per dag, dat komt omdat ik die Klinefelter heb. Hebben ze mij gezegd, mijn hormoonhuishouden is anders.