Blog

Krant

Koekje van eigen deeg.

Vandaag ging ik eens op zoek naar de het artikel wat de Limburger in de krant had gezet overmijn fietsgewoontes en de bijzonder fiets die ik heb. Zoekend op Crutzen stuitte ik op onderstaand bericht.
Mijn zus is uit de fractie van GroenLinks in Sittard-Geleen gezet. Toen ze naar Sittard-Geleen verhuisde, heb ik Groen-Links gewaarschuwd, maar dat hebben ze blijkbaar naast zich neer gelegd.
Uit het artikel haal je ook dat ze nogal wat agressief gedrag vertoond heeft t.a.v. mede raadsleden. Tja alles waar ze mij ooit van beschuldigd heeft, doet ze zelf. Maar wat zeiden we als kinderen al: "dat wat je zegt ben jezelf". En zo is het maar net. Nu maakt ze ook eens mee, hoe ze uit haar (politieke) familie gezet wordt.

Raadslid van GroenLinks Sittard-Geleen per direct uit de fractie gezet: ‘Ze schittert vooral door afwezigheid’


Felicitas Crutzen. — © GroenLinks
Munstergeleen - Felicitas Crutzen, raadslid bij GroenLinks Sittard-Geleen, is na overleg met het bestuur en landelijk bureau van de partij uit de fractie gezet. Volgens fractievoorzitter Marco Schipper komt dit vooral door een gebrek aan inzet. Crutzen stelt juist dat ze haar ‘uiterste best heeft gedaan’.
Marjolein Welling
Dinsdag 4 juli 2023 om 15:15

Het vertrouwen in Crutzen is opgezegd. „De reden hiervoor is een moeizame samenwerking, waarbij zij vooral schittert door afwezigheid”, aldus fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Marco Schipper. „Ze voerde geen campagne, was zelden present bij onze bijeenkomsten en vergaderingen en toont weinig inzet op belangrijke dossiers waar wij haar op plaatsten, zoals Glanerbrook. Meerdere pogingen en gesprekken met haar hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. Daardoor maakt Crutzen per direct geen deel meer uit van onze fractie.”
Motto
Crutzen laat weten dat ze zich hier niet in herkent en verwijst naar haar rol in de Raadswerkgroep Glanerbrook. „Hier heb ik als voorzitter mijn uiterste best gedaan en veel inspanning geleverd om tot een opdrachtstelling te komen vanuit de Raad. Mijn motto is dat je in een dergelijk proces, of welk proces dan ook, niet met modder gooit en het zakelijk houdt. Ook dien je de mening van een andere te respecteren en is het niet de bedoeling dat je deze, zeker daar waar vertrouwelijkheden worden gewisseld, publiekelijk schaadt.”
Daarnaast noemt Crutzen de publieke arena een lastige omgeving. „Veiligheid en discretie zijn daarbij voor mij regel numero een. Als die er niet zijn, scheiden wegen zich.”

Schipper voegt toe dat de beslissing om de samenwerking met Crutzen op te zeggen niets te maken heeft met de recente integriteitsmeldingen in de politieke arena van Sittard-Geleen. Zowel fractievoorzitter Amira Lotfy (Forum voor Democratie) als Sergio Klein (Lokaal Sittard-Geleen-Born) maakte onlangs melding van agressief gedrag.
Lotfy en Klein stellen dat ze anders zouden worden behandeld, omdat ze op een aantal punten scherpe kritiek hebben op het gemeentelijk beleid. Met name D66 en GroenLinks zouden Lotfy geregeld persoonlijk aanvallen. Schipper: „Deze kwestie staat hier volledig los van.”

Zetel
Het landelijk bestuur van GroenLinks treedt momenteel met Crutzen in overleg over het teruggeven van haar raadszetel. „Bij het aanvaarden van een plek op de kandidatenlijst heeft Felicitas met het tekenen van een verklaring beloofd bij het verlaten van de fractie haar zetel af te staan”, aldus Schipper. „Wij gaan er dan ook vanuit dat haar zetel weer beschikbaar komt en dat we binnenkort een nieuw raadslid kunnen verwelkomen en op volle sterkte weer door kunnen.”
Crutzen woont in Munstergeleen en was sinds anderhalf jaar raadslid van GroenLinks in Sittard-Geleen. Eerder was ze acht jaar lang raadslid in Nijmegen, waar ze tevens wethouder is geweest. Binnen de partij verzorgde ze in het verleden onder meer trainingen op het gebied van debatteren en onderhandelen.