Ik had een Apple gebruikersgroep, daar begon het mee, elke maand een bijeenkomst, van Pelt was ik al naar huis gegaan, maar toen ik te kennen gaf, dat ik van vrouw naar man wilde gaan, was het over. Mensen waarvan je dacht dat het vrienden waren Henk Deb.. en Jan Brug…. Kwamen op eens niet meer, heb nog vele pogingen ondernomen, maar het was over. Jaren waren we met elkaar omgegaan. Maar opeens alles weg. Nee discrimineren doen we niet. Henk kende ik ik notabene alm van 1977 hij werkte op de grafische afdeling van het project zonder werk in Kerkrade en ik in het zelfde gebouw bij de EK Meubelbeurs. We hadden meermalen per week contact, maar weg, alsof je de knop van een lichtschakelaar indrukt en het licht gaat uit. Alice een een vriendin van me uit Kerkrade ken ik vanaf 1985, we woonde in de zelfde flat, altijd in contact gebleven met elkaar, heeft nog foto's van me gemaakt toen ik nog mijn oude naam had en nog geen ID kaart had, maar ze weigerde mijn nieuwe naam te gebruiken. Ben ik zelf mee gestopt. Respect hoort er ook bij. Dacht ik zo.
Ik woon in een tussenhuis en een van de buren (laag geletterd) bedreigt me met het leven, daar hangen zes camera's voor op om heb in de gaten te houden. Politie doet pas iets als je dood bent, zeggen ze zelf.
Roze in Blauw (een onderdeel van de Politie) adviseerde me camera's op te hangen. Dat deed ik eerst eentje, maar dat bleek niet genoeg te zijn voor die man. Van de Politie in Heerlen moest ik ze weer weghalen, wat ik natuurlijk niet heb gedaan. 3 maal heb ik hem kunnen ontvluchten. Joshi Laeven van Bureau handhaving heeft me geholpen en nu is het enigszins rustig tenminste zolang de camera's er hangen. Is er ook maar 1 camera niet gericht op een stukje van het hekwerk wat ons scheidt, dan gooit hij daar weer gewoon rotzooi in de tuin. Soms wordt je er moedeloos van.
Voor de rest in de straat gaat het goed, ik kan er mee leven. Corona kan ik niet krijgen, want hier komt niemand meer over de vloer. Transgender zijn, is nog erger als Corona krijgen.
Om de eenzaamheid te ontvluchten, dacht ik je gaat vrijwilligerswerk doen. Zocht op de vrijwilligersvacaturebank en vond de nodige vacatures. Schreef me ook in bij de vrijwilligerscentrale in Landgraaf. van veel van die vacatures heb ik nooit meer iets gehoord, sommige zoals Cicero die iemand zochten om mensen de iPad uit te leggen, hadden plotseling niemand meer nodig. De vacature staat nog altijd in de vrijwilligersvacature bank. Eindelijk heb ik nu werk gekregen bij Parc Imstenrade als Computerhulp en ook dat pad is stenig, maar ik heb een goede vering, ben wel wat gewend in de jaren van mijn transitie.
Berden Schunck daar had ik ooit een jas gekocht van bijenkaar mijn 500 euro, toen ik er nog eens kwam en ik nu alleen was, liepen ze bij me weg. Bang dat ze besmet worden met het transgender virus, want dat is dodelijk. Douglas in Heerlen ldem dito. Koop alleen nog via internet. Bij de Lidl hebben ze al 2 mensen op mijn verzoek verplaatst, omdat die me discrimineerde. Ze doen er wel wat mee, dat doen veel bedrijven niet als je er over klaagt.

En dan die assistenten bij huisarts Vreuls waarvan er een boven uitstak, die me constant met meneer aansprak, of me aan het lot overlieten als ik weer eens een hartritmestoornis had. Die mochten blijven dus blijven discrimineren, toen ben ik maar gegaan. Wat moet je bij dat volk. Als ik werkgever was, gingen ze de keien op, daar kon je zeker van zijn. Ook al waren het goede assistenten, maar assistenten die discrimineren moet je niet willen in je praktijk, daar hebben meer mensen last van.

Seniorweb Landgraaf slaat alles. Daar ging ik solliciteren, heb zelfs een contract getekend, maar ze wilde me niet, zogenaamd geen animo, maar de vacature staat nog steeds op hun website. Ze wierpen tijdens het sollicitatiegesprek ook allerlei barricades op, zoals je moet een openlag organiseren, nu wisten ze niet dat ik daar goed in ben in organiseren, heb al 3 straatmarken georganiseerd, ben de oprichter van de Volkstuinen Dentgenbach, heb 2 maal een Reünie georganiseerd van mijn lagere school klas en die van de evengoede meisjes terwijl ik daar niemand van kende, nee dat is geen probleem voor me. Door Corona gingen de lessen niet door, maar informatie kreeg ik niet, met nieuwjaar stuurde ik een nieuwjaars wens, ik moet die van hun nog krijgen. Ze wilden me niet, ze hebben last van het transfoben virus, ook hier in de buurt de directrice van Glas inside woont hier in de buurt heeft 2 hondjes praatte ik vroeger altijd mee, gaat nu aan de andere kant van de weg lopen als ze mij ziet, en dat heeft niks met corona te maken.
De enige overgebleven vriend Frans Lahaye waar ik nog altijd kwam, is over leden aan Parkinson in 2020, was wel jammer een van de plekken waar ik wel welkom was.
Nederlanders zijn niet tolerant, men zegt zo veel maar de werkelijkheid is anders. De zelfmoorden is onder transgenders vele male hoger dan bij gewone mensen en ik heb ook vaak op dat punt gestaan, om er maar een einde aan te maken, maar dan springt Fifi op mijn schoot en dan denk ik, blijf maar leven je moet voor haar zorgen, dat heb je beloofd en wat ik beloof doe ik ook, maar als Fifi er niet meer is, ben ik er ook niet meer. Zij houd me in leven.
© augustus 2003 Vivienne Crutzen mail me